Indonésie - Tuang

♥ Novinka limitka

- lesní jahody, mango, jasmín

- hořká čokoláda a tamarind

- naturální, anaerobní zpracování až 360h. s kulturou palmové šťávy

- 1500 m.n.m.

- cupping score 87


Káva Tuang pochází z Ruteng, oblasti Manggarai, Flores Island a Nusa Tenggara Timur, Indonésie.

Začalo to v roce 2014 rozhodnutím Andreho Tuanga opustit svou práci a zamířit do Flores pracovat s farmáři.

Do té doby bylo vzácné najít kávu v této oblasti, která by nebyla smíchána s kávou z jiných oblastí. Káva byla vyvážena jako komodita, farmáři byli omezení přístupem na kávový trh a podfinancováni.

Zemědělci jsou každou sezónu školeni, kdy a jak sklízet třešně pro maximální kvalitu. K dispozici mají nástroje, jako jsou sekačky na trávu, které povzbuzují zemědělce, aby nepoužívali žádné herbicidy.

V březnu 2002 došlo ke střetu mezi pěstiteli kávy a místní policií, během kterého byli farmáři nuceni kácet kávovníky, aby vytvořili půdu pro zalesněné oblasti. Dotčení farmáři byli v roce 2016 pozváni ke spolupráci se skupinou Tuang, aby prozkoumali příležitosti pro výrobu speciálních káv.

Farma Mbohang je název vesnice a nachází se v údolí centrální oblasti v regionu Manggarai. Farma má 42 stálých zaměstnanců a dalších 98 během sklizňových měsíců duben-srpen. Farma se nachází v 1500 m n. m. a pěstuje se na ní žlutá caturra, typica a kartika. Stromy mají bohaté listy a jsou od sebe dobře odsazeny. Zemědělci používají pro své organické hnojivo sušenou trávu, listí a rozdrcené třešňové slupky.

Prořezávání se provádí pouze v případě potřeby, stromy se udržují ve výšce kolem 1,8 metru. Třešně jsou sklízeny farmáři ve vesnici Mbohang a poté převezeny ke zpracování do Rutengu. Tam se roztřídí podle kvality a přidá se startovací kultura. 

Startovací kultura – Je fermentovaná palmová šťáva vytvořená kombinací místních přírodních kvasinek, hub a mikrobů. Palmovou šťávu fermentují,

dokud nedosáhne hodnoty pH 4,2. Než se káva vloží do nádrže pro anaerobní fermentaci nastříká se na ni palmová kultura, třešně se poté fermentují přibližně 240 až 360 hodin. Fermentované třešně se poté rozprostřou na sušící lůžka. Usušené se pak skladují v uzavřených plastových sáčcích a nechají se asi 3 měsíce odpočívat. Nakonec se třešně zbaví slupky, roztřídí se a pošlou na export.

Zvolte si variantu:

Cena od 440,00 Kč